Gedragsaanpak
Op onze school proberen we ingeslepen ongepast gedrag om te zetten naar gewenst gedrag. Dit doen wij volgens een schoolbrede methodische aanpak. Op het moment dat een kind zich nieuw gewenste gedrag heeft eigen gemaakt, leidt dat in veel gevallen tot meer zelfvertrouwen, blij zijn met jezelf en fijnere contacten met leeftijdsgenoten. Dit gaat vaak samen op met de ruimte die er ontstaat om tot leren te komen. Samenwerking en ondersteuning van ouders is essentieel om nieuwe gedragspatronen in te slijpen en vast te houden.
Excellente school Het Reliëf zorgt(t) voor kansen
In januari 2022 hebben wij van de inspectie van onderwijs het predicaat ‘Excellente school’ ontvangen. Wij voelen ons vereerd met deze erkenning. Het geeft ons energie en vertrouwen dat wij de goede dingen doen en dat wij nieuwe plannen kunnen maken om op de ingeslagen weg door te ontwikkelen. Het juryrapport staat bij documenten op onze website. Enkele citaten uit het rapport:
‘De jury is onder de indruk van de succesvolle samenwerking van Het Reliëf met de jeugdhulporganisatie van Pluryn. De samenwerking onderscheidt zich door een unieke aanpak, waarbij jeugdhulp en onderwijs hand in hand gaan. Met als doel aan een onderwijs-leeromgeving te werken waarin voor het kind belemmerende factoren zijn weggehaald, zodat elk kind zich maximaal kan ontwikkelen…’
’Het team kenmerkt zich door deskundigheid van alle teamleden en een grote mate van betrokkenheid om de leerling te bewegen weer met plezier naar school te gaan.’
‘De complexe problematiek van de doelgroep van Het Reliëf maakt dat de weg naar de gedroomde werkelijkheid minstens zo complex is. ‘De jury was dan ook onder de indruk van de doordachte aanpak, waarbij rekening is gehouden met de vele belemmerende factoren die leerlingen ondervinden om tot leren te komen.‘
Delen van expertise – Werken aan inclusiever onderwijs
Hoog op de agenda van ons samenwerkingsverband staat dat wij willen werken aan Inclusiever onderwijs. Dit betekent dat we er samen voor willen zorgen dat er meer leerlingen op de basisschool passende ondersteuning kunnen krijgen.
Als speciaal onderwijs delen wij graag onze expertise met reguliere scholen. Wij komen veel op basisscholen, kijken mee en nemen in overleg lessen over. In deze vorm van co-teaching staat het leren van elkaar voorop. Hiermee hopen wij tools aan professionals te geven zodat wij er samen voor kunnen zorgen dat een leerling met passende ondersteuning op de basisschool kan blijven. Een soortgelijke begeleiding bieden wij bij terugplaatsing naar het regulier onderwijs.
Als een leerling geplaatst is, blijven wij in verbinding met de basisschool van herkomst. Hierdoor blijven zij betrokken en vergroten wij de kans op een terugplaatsing.
Daarnaast verzorgen wij teambijeenkomsten op basisscholen over onze visie en aanpak en ontvangen wij regelmatig schoolteams voor een bezoek aan onze school.